Friday, 23 March 2012

Gubahan Hantaran Tunang (DIY)

Assalamualaikum


Hye kawan-kawan! Actually dah lama dah story ni tido dekat dalam draft tu. tak update-update pun, tak sempat la. hari ini nak share sikit tentang persiapan untuk gubahan hantaran tunang aku tempoh hari. memandangkan agak ramai kawan-kawan aku yang bertanyakan dan agak kagum dengan kekreatifan aku (ecececeh), so apa salah nya kan kalau aku share idea-idea aku dengan korang semua. sharing is caring kan? ;D actually, gubahan aku takde lah cantik dan kreatif mana. just sedap mata memandang je. hee.. gubahan aku tu simple gile tau! tak payah pening-pening sangat nak beli apa la, nak hias macam mana la, nak susun macam mana la. 


first of all, kita kena yakin dan percaya dengan diri sendiri yang kita boleh buat. jangan fikir sangat kata-kata orang nanti kita yang kusut. just DIY! (do it yourself). second of all, kita kena sediakan satu note book, yang kecik comel pun boleh. jangan lah sampai besar dabak size A4 tu. gile kau. note book ni nanti nak letak dekat dalam handbag. ok korang kena lah list kan barang-barang hantaran yang korang nak beli dalam note book tu. lepas dah beli barang-barang hantaran bersama bakal tunang yang dicintai (aku leteww), korang draw lah design/patern yang korang suka dekat dalam note book tu (aku punya, encik tunang yang drawkan sbb dia tengok aku dah kusut/blur sangat macam nak nangis..haha tq syg!)err ok dah dah. other than that, korang kena jugak tengok-tengok design dalam magazine 'pengantin'. dalam magazine tu banyak jugak design yang cecantik. lepas dah draw tu, korang list kan pulak barang-barang untuk buat gubahan itu. so, korang nak beli barang-barang ni dekat mana? dekat pasar malam ke? shopping mall ke? pet shop ke? haha.. mestilah dekat kedai jual barang-barang kahwin.


list barang-barang gubahan hantaran :


1.  GABUS - ikut suka hati nak size apa. Ada yang empat segi, bulat, tinggi, pendek, kecik, besar, tebal, nipis dll. beli ikut bilangan dulang hantaran.
2.  PEMBALUT GABUS - guna kertas balut / kain satin yang dah sedia terjual di kedai-kedai pengantin. beli ikut bilangan gabus.
3.  RIBEN - untuk hiasan keliling gabus. sebelum beli, ukur dulu riben tu dekat keliling gabus supaya boleh bajet berapa meter kena beli.
4.  BUNGA - pakai bunga kertas je senang nak prepare awal. kalau bunga hidup tak tahan. kena buat last minute. hehe.. lepas tu pilih bunga dengan warna-warna pilihan/ ikut tema. lepas tu beli juga bunga kecil-kecil untuk diselit-selitkan biar nampak lagi cantik.
5. GAM PENEMBAK - untuk lekatkan barang-barang untuk menghias.
6. ACCESSORIES LAIN-LAIN 


Cara-cara menggubah :


1. ok mula-mula aku balutkan GABUS tu dengan PEMBALUT.
2. RIBEN tu aku lekatkan dekat keliling gabus tu.
3. potong tangkai BUNGA yang panjang untuk senang nak lekatkan bunga tu atas gabus yang dah siap dibalut tu. takde lah serabut nanti kan. bunga pula harus lah di selang selikan warnanya supaya nampak cantik.


tengok tu sampai office mates pun turut membantu. tq ^_^

bunga juga kena pandai nak lekatkan die dekat mana. ada orang suka letak sekeliling gabus tu.  tapi aku letak dekat penjuru je. macam ni. hehe..



ni pulak gambar kesebelas-sebelas dulang yang aku DIY specially untuk belah lelaki ^_^

Kemeja
wallet
perfumes
cekelats
big apple donuts
cookies made by my mom
fruits
Al-Quran
pot purri
sirih junjung
cake (dah berapa orang leset T_T)

Btw, sebelum letak barang-barang hantaran tu, aku letak dulu kertas warna potong-potong yang berjurai-jurai ala-ala sarang burung tu.. function dia untuk menutupi tangkai-tangkai bunga yang aku lekatkan dekat atas gabus tu. kertas warna potong-potong yang berjurai-jurai tu ada di jual di kedai barangan pengantin juga. macam-macam warna ada. lepas tu barang-barang hantaran tu aku ikat dengan riben supaya nampak lagi naik. :D haa ok dah.. jimat, mudah, simple but nice! Selamat mencuba. ^_^

psst : sharing is caring







19 comments:

Anonymous said...

kreatif

Bunga September said...

hehe thanks. :D

Nor Aini said...

ingatkan wawa hantar g kedai. btw, kreatif la wawa ni

Bunga September said...

hehe buat sendiri je anie. simple je. save budget. hee tq ^_^

Anonymous said...

mcm mana nak pastikan barang2 hantaran tu x jatuh kalau dulang tu diangkat?

Anonymous said...

gubahan bunga tu gam je ke?

Miss Aien said...

Cantikkk ! leyh tiru nehh :) Btw , sy nk tunang da n ngah cr cara2 gubahan hantaran . .tjumpe blog awk n ia mberi sy inspirasi utk buat . .thankss !

Wawa said...

u're welcome. ;)

Wawa said...

yup. gam je :)

Wawa said...

gam kan barang dekat atas gabus tu.

Banyak-chantek said...

Ilmu sebelum kahwin, kunjungi:
http://ilmu-perkahwinan.blogspot.com/?m=1

Anonymous said...

Nice!! Sy pn na tiru gak nie..simple but look nice..kt mne beli brg2 hantaran ni? Recommend pls..:)

Anonymous said...

kertas warna potong2 (pink) tu gam ke?

niss said...

simple and superb!

Anonymous said...

bunge tu beli katne eh??

effa muncett said...

Hi... Btw cantikk sgt... Nk tnye,, bunge tu color pink ke peach sis???

Wawah @ Najwa Majid said...

Bunga tu pink dear :)

❤~vOLLseLLa BoO~❤ said...

thanks for info darl

Lynn Damya said...

Salam, okay! ini sgt niceeeee, senang dan jimat! paling best jurai2 sarang burung tu, memang ade jual ea? yeayyy best, nt kawen nk buat sendiri jugak lah, hehe..nice sharing. TQ !